2017 – Dante onderweg: Studiereis naar Verona, de Colli Euganei en Padua

Dante Alighieri staat bekend als een onvermoeibare reiziger door Italië en ook dit jaar zullen wij daar weer voor een deel zijn voetsporen gaan volgen. Terwijl hij tijdens zijn leven door de ruimte trok, zou hij na zijn dood in 1321 ook door de tijd gaan reizen – met name door de invloed die eeuwenlang van zijn Commedia is uitgegaan.

We volgen Dante deze keer daarom niet alleen door de ruimte, met name in Verona en omstreken, maar ook door de tijd heen en wel in Padua en in Arquà Petrarca, het dorpje in de Colli Euganei (‘Euganische heuvels’) waar Petrarca zijn laatste levensjaren doorbracht.

In Verona verdiepen wij ons in Dante’s wederwaardigheden als banneling en rondreizend dichter en docent, terwijl wij in de Euganische Heuvels en in Padua nagaan welke invloed hij uitoefende op zijn plaats- en tijdgenoot Giotto en op zijn beide dichter-collega’s Petrarca en Boccaccio.

Het wordt een reis vol poëtische creativiteit, architectonische en landschappelijke schoonheid, heerlijke wijn en lekker eten, geschiedenis en levensvragen en wellicht ook een beetje levenswijsheid.

Het gedetailleerde programma is hier te vinden.