Programma van de Casentino-tocht

Reis naar Florence

We reizen op eigen gelegenheid naar Florence en arriveren desgewenst enkele dagen eerder voor een langer bezoek aan de stad. Ieder zorgt zelf voor reservering en betaling van een hotelkamer dan wel een kamer in een B&B. Op de vooravond van Dag 1 komen we om 17:00 uur bijeen in het Museo Casa di Dante (www.museocasadidante.it), waar we tijdens een korte startbijeenkomst elkaar begroe­ten en praktische zaken bespreken. La cena is op eigen gelegen­heid.

Dag 1: Florence

De eerste dag van onze reis is bestemd voor een bezoek aan Dante’s eigen stad, waarbij allen hun eigen keuze maken uit het vele dat er te doen valt. We komen om 10:00 uur bijeen in het Museo Casa di Dante voor een korte presentatie over het centro storico zoals Dante het gekend heeft. Maaltijden op eigen gelegenheid en tweede over­nachting in Florence.

Dag 2: Via Vallombrosa naar Romena

Op dag 2 vertrekken we uit Floren­ce. Deze dag staat in het teken van de Casentino als ruimtelijke en historische realiteit. Via de abdij van Vallombrosa (958 m, 37 km) bereiken we Mon­te Secchietta (1449 m, 8 km), een van de toppen van het Pratomagno­gebergte, waar wij pick­nicken met de hele Casentino aan onze voeten. Via een lange afdaling rijden we langs enkele prachtige Romaanse pievi of ‘volkskerkjes’ (afgeleid van het Latijnse plebs) naar de prachtige Pieve romana van Romena. We bezoeken hier ook de ruïne van het kasteel van de Conti Guidi (610 m, 25 km), waar we enkele passages uit Dante’s brieven en Inferno XXX lezen. Tegen het eind van de middag gaan we langs de hellingen van de Centrale Apennijnen omhoog naar het dorpje Moggiona (19 km), waar we dineren en over­nachten in viersterren Resort I Tre Baroni (www.itrebaroni.it).

Dag 3: Camaldoli en Poppi

Op dag 3 komen we na het ontbijt bijeen in de hotel-bibliotheek voor een inleiding op de dag. Na onze eerste indrukken van het dal te hebben opgedaan, rijden we door eeuwenoude wouden naar de kluizenarij van Camal­doli (1104 m, 9 km) om contact te krijgen met de spirituele dimensie van de Casentino. We bezoeken l’eremo en wandelen dan omlaag naar l’abbazia (816 m, 3 km), waarna we samen lunchen. De middag brengen wij door in het schilderachtige Poppi (437 m, 15 km), waar we een bezoek brengen aan het kasteel waar Dante vaker te gast was en in 1311 enkele brieven schreef voor de kasteeldame (www.castellodipoppi.it). We staan hier even stil bij de grote veldslag van Campaldino aan de hand van passages uit Inferno XXI-XXII en Purgatorio V. Na een rondwande­ling door het stadje dineren en slapen we opnieuw bij ‘de drie baronnen’ in Moggiona (10 km).

Dag 4 en 5: Campaldino, Borgo alla Collina en La Verna

Op dag 4 vertrekken we uit Moggiona. Via het slagveld van Campaldino bereiken we Borgo alla Collina (380 m, 15 km), waar we een oog werpen op het graf én de mummie van Cristoforo Landino (1424-1498), de auteur van een beroemd commen­taar op de Commedia. We bezoeken Porciano (12 km), waar we stilstaan bij twee interessante passages uit Dante’s Convivio (‘Het Gastmaal’) en De vulgari eloquentia (‘Welsprekendheid in de volkstaal’). Daarna bezoeken we het karakteristieke Prato­vecchio (420 m, 5 km). Dan volgt de rit naar Chiusi della Verna (952 m, 33 km), waar we twee nachten logeren bij de familie Gabelli in Hotel Bellavista (www.bellavistalbergo.com). Na de vele verschillende plekken die we de afgelopen dagen be­zochten, vinden we op maandag en dinsdag een rustpunt in het tweede spirituele centrum van de Casentino, het klooster van La Verna, gebouwd op de prachtige plek waar Franciscus als eerste in de geschiedenis de stigmata ont­ving. Daar bezoeken we kerken en kapellen, beklimmen we de steile Monte Penna (1283 m), eten we ’s middags op eigen gele­genheid in de Casa del pellegrino en hebben we alle rust en tijd voor stilte, gesprek en de gezamenlijke lezing van Paradiso XI. Tweemaal hebben we een gezamenlijke cena in Hotel Bellavista.

Dag 6: Arezzo  en Lucignano

Op dag 6 verlaten we La Verna om een bezoek te brengen aan de kerken en pleinen van Arezzo (42 km), de grote rivaal van Florence. Kort na zijn verbanning uit Florence maakte Dante hier het een en ander mee, waarover we in Paradiso XVII lezen; ook lezen we hier een satirische passage uit Purgatorio XIV. Ieder kan de dag naar believen doorbrengen, maar moet zeker de kerk van San Francesco bezoeken met zijn prachtige fresco-cyclus van Piero della Francesca (1416/1417-1492). Tegen het eind van de middag rijden we verder naar Lucignano (30 km), een alleraardigst plaatsje in de buurt van Montepulciano. We overnachten er in Albergo da Totò, waar we onze afsluitende bijeenkomst houden en genieten van een bijzonder avondmaal (www.trattoriatoto.it).

Dag 7: Van Lucignano naar Florence

Op de laatste dag reizen we ’s morgens terug naar Florence (100 km), vanwaar ieder zijns weegs gaat.

Klik hier voor de volledige reisbeschrijving: Dantereis Casentino 2014